Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

Jaja z klimatem

Opublikowano: 28-02-2011

Czy jajka mogą walczyć z globalnym ociepleniem? Okazało się, że tak! Zewnętrzna błona podskorupkowa potrafi absorbować dwutlenek węgla z atmosfery. Ilość CO2, jaką pochłania skorupka od jajka siedem razy przewyższa jej wagę. Naukowcy z Kalkuty, który wpadli na ten pomysł proponują, aby stał się on metodą przechowywania dwutlenku węgla, zanim znajdzie się opłacalna metoda przekształcania go w paliwo. Zewnętrzna błona podskorupowa ma grubość 100 mm. Na razie jej oddzielanie od pozostałych warstw jajka nie jest procesem wydajnym. Obliczenia wskazują, że rocznie Polak zjada 190 jaj, inni mieszkańcy Unii Europejskiej 220-230, Amerykanin 240-250, a Japończyk czy Izraelita ponad 350 jaj. Produkcja jaj co roku rośnie, dlatego nie musimy się martwić, że kiedy pomysł naukowców z Kalkuty wejdzie w życie to nam ich zabraknie. Bo na pewno nie zabraknie!



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.