Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

Nigdy więcej freonu w lodówkach

Opublikowano: 14-02-2011

W domowych urządzeniach chłodniczych znajduje się freon lub amoniak, czynnik, który odpowiada za chłodzenie. Obecność tych substancji jest szkodliwa i niebezpieczna dla środowiska. Freony są trujące, łatwo palne i przyczyniają się do wzrostu efektu cieplarnianego. Trujące czynniki z łatwością przedostają się do atmosfery, np. podczas awarii lodówki. Naukowcy z Politechniki Śląskiej pracują nad tym, aby zastąpić szkodliwe substancje dwutlenkiem węgla. Jego właściwości bardzo dobrze nadają się do zastosowania w urządzeniach chłodniczych.. CO2 jest gazem naturalnym, jeśli występuje w małych ilościach to jest niegroźny i nietrujący. Jednak wiemy, że dwutlenek węgla, który jest produktem ubocznym spalania, dostaje się do atmosfery i odpowiada za globalne ocieplenie. Naukowcy podkreślają, że nie chcą produkować dodatkowego CO2, ani wprowadzać go do atmosfery. Gaz ma być pozyskiwany od tych, którzy go składują lub wytwarzają. Sercem urządzeń chłodniczych z CO2 ma być eżektor. W nim ciekły dwutlenek węgla (płynący z prędkością bliską prędkości dźwięku) będzie się mieszał z gazowym CO2. Zaletą urządzeń nowego typu będzie mniejsze zużycie energii. Rozwiązania proponowane przez naukowców w przyszłości mogą być wykorzystywane w urządzeniach chłodniczych i klimatyzatorach przemysłowych, w samochodów ciężarowych i pompach ciepła. Zdaniem naukowców istnieją duże szanse na to, że technologia wykorzystania CO2 jako czynnika chłodniczego znajdzie zastosowanie w praktyce.



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.