Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

Zdrowe odpady cebulowe

Opublikowano: 05-09-2011

Corocznie w krajach Unii Europejskiej wyrzuca się około 500 tys. cebuli. Największymi producentami i zarazem krajami obarczonymi nadmiarem tego warzywa są Hiszpania, Holandia i Wielka Brytania, gdzie gnijąca niewymiarowa (zbyt duża lub zbyt mała) cebula zaczyna zatruwać środowisko. Dodatkowym problemem są odpadki cebuli pochodzące z jej przerobu - łuski, fragmenty korzeniowe i pierwsza, odrzucana przez maszyny warstwa tzw. łupiny. Tymczasem, jak się okazuje, odpady cebulowe są bardzo istotne dla zdrowia. Międzynarodowy zespół, składający się z uczonych z hiszpańskiego Universidad Autonoma de Madrid i brytyjskiego Cranfield University odkrył, iż odpady cebulowe to cenne źródło łatwo przyswajalnych włókien roślinnych i związków fenolowych jak kwercetyna oraz bioflawonoidów. Związki te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, zmniejszają zaburzenia przewodu pokarmowego i serca, oraz wspomagają leczenie otyłości i cukrzycy typu 2. Zdaniem badaczy powinno się zbierać nadmiarowe bądź niewymiarowe warzywa, odrzucane podczas selekcji. Po odpowiednim przerobie, cebule mogą stać się źródłem leków OTC (nie wymagających recepty) bądź dodatków żywieniowych.



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.