Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

Polacy masowo wyrzucają żywność

Opublikowano: 21-10-2011

Polacy masowo nie szanują żywności. Kupujemy na wyrost i prawie każdy wyrzuca do śmieci to, czego nie zjadł. Jak wynika z badań Federacji Polskich Banków Żywności prawie jedna czwarta Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności.  Niestety jesteśmy pod tym względem w europejskiej czołówce. Wyprzedzają nas tylko takie bogate kraje jak: Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia. Średnio w Europie i Ameryce Północnej przeciętna osoba wyrzuca od 95-115 kg jedzenia rocznie. Dla porównania w krajach Afryki Subsaharyjskiej wynosi odpowiednio 6-11 kg. W Polsce, jak podają dane Eurostatu z 2006 r., co roku marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Marnowanie występuje na każdym etapie: od produkcji, po konsumpcję. Związane jest ze sposobem uprawy, przechowywaniem zbiorów, transportem; marnują producenci, dostawcy i sprzedawcy. Warto tylko podkreślić, że w krajach zachodnich skala marnowania żywności jest większa wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę spożywczą jako główne źródło marnowania. Najczęściej pozbywamy się pieczywa (58% badanych), ziemniaki i wędliny (po 37%), warzywa (19%) oraz owoce (18%). Dlaczego wyrzucamy? Powodów jest cała lista: resztki z talerza, przeterminowanie, dziwny wygląd bądź zapach bądź nadwyżki ze zbyt obfitego gotowania. Nie wszyscy zdają sobie sprawy z takiego postępowania, a szkoda, gdyż jedzeniem, które ląduje na wysypiskach można by nakarmić wiele milionów ludzi, cierpiących z powodu głodu...



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.