Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

Drugie oblicze kapusty

Opublikowano: 24-02-2011

Polscy naukowcy z Politechniki Gdańskiej prowadzą badania nad niezwykłymi właściwościami kapusty. Odkryli, że uprawy tej rośliny wpływają na zmniejszenie zanieczyszczenia gleby metalami ciężkimi, a sok z kapusty można stosować do ochrony roślin. Dzięki tym właściwościom można w tani i szybki sposób zrekultywować grunt pod inne uprawy. Kapusta ma zdolność gromadzenia zanieczyszczeń i szkodliwy związków organicznych pochodzenia przemysłowego. Roślina zawiera dużo związków siarki i azotu, dlatego może być używana jako naturalny biopestycyd. Te właściwości pozwalają jej dożywiać i chronić inne rośliny przed szkodnikami. Kapusta zawiera także fitochelatyny (które wiążą jony metali ciężkich), a więc rośliny uprawiane na glebie wzbogaconej biopestycydami z kapusty nie pobierają z ziemi szkodliwych metali. Dzięki temu naturalnemu preparatowi uprawy są dożywione i chronione przed toksycznymi metalami i szkodnikami. Używanie tej rośliny do oczyszczania gleby i wykorzystywanie jej soku jest procesem opłacalnym. Roślina pobiera dużo wody i rozpuszczonych w niej substancji, zajmując przy tym małą powierzchnię. Nad utylizacją odpadów z kapusty, w których kumulują się szkodliwe substancje, pracuje kolejny zespół gdańskich naukowców.



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.