Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

Bokashi – japońska sztuka kompostowania

Opublikowano: 05-01-2011

Tradycyjny proces kompostowania może trwać kilka miesięcy. Metoda wynaleziona przez Japończyków skraca ten okres do kilku tygodni. Tradycyjny rozkład biologiczny zachodzący przy udziale tlenu został zastąpiony fermentacją, czyli beztlenowym procesem przemian chemicznych przebiegającym z udziałem mikroorganizmów lub ich enzymów. Co jest niezbędne, aby zacząć praktykowanie Bokashi? Potrzebujemy szczelnie zamykany pojemnik, odpady organiczne i tzw. mix do Bokashi, tj. mieszankę otrąb, melasy i odpowiednich mikroorganizmów, które będą przeprowadzać fermentację. Następnie należy wymieszać odpady i mieszankę, a po kilku tygodniach powstanie gotowy kompost. Ten rodzaj kompostowania przeprowadza się w domach, gdyż mikroorganizmy nie lubią zimna. Specjalny pojemnik można trzymać np. w kuchni. Nie do końca jasną kwestią pozostaje problem bezwonności tego procesu. Naukowcy porównują go do kiszenia ogórków, które nawet zamknięte w szczelnych słojach wydzielają charakterystyczny zapach. Odkrycie Japończyków wykorzystywane jest w jeszcze w inny sposób. Do odpadów roślinnych, jakie pozostają z procesu produkcji kawy, dodaje się wspomniany wcześniej mix do Bokashi. Po wstępnej fermentacji do takiej masy wprowadza się mnóstwo robaków, których zadaniem jest dalsza przeróbka biomasy. Zachodzi ona w ich przewodach pokarmowych. Powstała w ten sposób masa może zostać wykorzystana jako nawóz.



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.